FERIT radionica "Cjelovito IoT-rješenje za kontinuirani nadzor polja i usjeva"

Istraživački tim projekta IoT-polje održao je radionicu „Cjelovito IoT-rješenje za kontinuirani nadzor polja i usjeva“ za zainteresirane predstavnike iz IKT sektora u utorak, 27. lipnja 2023. godine na Fakultetu elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek.

Radionica je informirala i upoznala zainteresirane predstavnike tvrtki iz IKT sektora s tehničkim detaljima novorazvijenog cjelovitog IoT-rješenja koje uključuje hardverski senzorski čvor i softversku platformu za kontinuirani nadzor polja i usjeva. Predstavljena platforma uključuje senzorski dio za stvarnovremensko prikupljanje agrometeoroloških podataka, dio za pouzdan prijenos i pohranu podataka, dio za obradu i analizu podataka, te aplikaciju za interakciju s krajnjim korisnikom.

Prof. dr. sc. Drago Žagar uvodno je dao kratki pregled projektnih rezultata ostvarenih kroz niz projektnih aktivnosti realiziranih tijekom provedbe projekta. Posebno je pojasnio doprinose kojima razvijeno IoT-rješenje može unaprijediti koncept „pametne“ poljoprivrede, i time povećati profitabilnost poljoprivredne proizvodnje kroz povećanje kvalitete i količine prinosa, uz istovremeno smanjenje troškova (smanjenje potrošnje vode, gnojiva, herbicida, insekticida). Prof. dr. sc. Mario Kušek je okupljene detaljnije upoznao sa strukturom i načinom rada IoT-platforme za primjene u pametnoj poljoprivredi, objasnivši pri tome kako funkcionira prikupljanje podataka, njihov prijenos, obrada i pohrana na poslužiteljima. Josip Spišić, mag. ing. govorio je o tehničkim detaljima izvedbe senzora za prikupljanje agrometeoroloških podataka i podataka o stanju usjeva u stvarnom vremenu (razvijenog u okviru projekta). Dr. sc. Vlatko Galić istaknuo je i pojasnio kakav značaj za poljoprivrednu proizvodnju imaju stvarnovremeni podaci prikupljeni s polja. Ivan Kralj, mag. ing., prezentirao je mobilnu aplikaciju za praćenje stanja na polju i omogućio zainteresiranima da isprobaju njezine funkcionalnosti.

Popis održanih prezentacija:


Repozitorij