Završna radionica projekta "Kontinuirani nadzor polja i usjeva za preciznu poljoprivredu"

Istraživački tim projekta IoT-polje održao je završnu radionicu projekta pod nazivom Kontinuirani nadzor polja i usjeva za preciznu poljoprivredu za zainteresirane predstavnike iz agronomskog i IKT sektora u ponedjeljak, 6. studenog 2023. na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu.

Događaj je okupio pedesetak stručnjaka i istraživača iz akademskog i poslovnog sektora s ciljem informiranja javnosti o rezultatima projekta i poticanja rasprave o primjeni IoT-tehnologija u poljoprivredi.

Okupljene je pozdravila prodekanica za studente FER-a Ana Sušac te je nakon toga voditeljica projekta Ivana Podnar Žarko (FER) započela radionicu pregledom projektnih rezultata kako bi najavila sljedeće govornike. U okviru projekta je razvijeno cjelovito IoT-rješenje za preciznu poljoprivredu koje podržava različite komunikacijske tehnologije za umrežavanje uređaja na polju (LoRaWAN, Zigbee, NB-IoT), a sastoji se od posebnog uređaja za nadzor polja i usjeva, interoperabilne IoT-platforme s podrškom za analitičke usluge specifične za poljoprivrednu proizvodnju i mobilne aplikacije namijenjenu poljoprivrednicima za praćenje stanja na polju. Zatim je Josip Spišić (FERIT) prezentirao IoT-uređaj razvijen u okviru projekta za prikupljanje agrometeoroloških podataka i podataka o stanju usjeva u stvarnom vremenu. Uređaj je dizajniran s ciljem niske potrošnje energije, a integrira multispektralni senzor sa 6 spektralnih kanala. Višnja Križanović (FERIT) je analizirala komunikacijske aspekte tehnologija pogodnih za preciznu poljoprivredu s obzirom na energetske aspekte i domet, opisala je postavljanje bežične senzorske mreže temeljene na tehnologiji LoRa u ispitna okruženje i objasnila izbor odgovarajućih postavki mrežne komunikacije i energetskog modela. Mario Kušek (FER) je predstavio razvijenu IoT-platformu temeljenu na mikroservisnoj arhitekturi. Platforma omogućuje prikupljanje podataka s različiti komercijalnih agrometeoroloških postaja i razvijenog senzorskog čvora, podržava interoperabilanost podataka, uključuje rješenje za siguran prijenos podataka te obradu podataka kontinuirano i na zahtjev pomoću specijaliziranih servisa za izračun raznih parametara važnih za preciznu poljoprivredu (GDD, NDVI, predviđanje očekivanog prinosa, visine biljke i vlage zrna –specifično za kukuruz). Potom je Ivana Podnar Žarko (FER) opisala implementaciju servisa temeljenog na blok-lancu za praćenje agrotehničkih i fitomedicinskih mjera te je demonstrirala korištenje implementiranog rješenja. Vlatko Galić (PIO) je podijelio informacije o rezultatima poljskih pokusa provedenih u 2023. godini te istaknuo vrijednost stvarnovremenskih podataka za poljoprivredu. Ivan Kralj (FER) je zatvorio radionicu praktičnom demonstracijom mobilne aplikacije za procjenu dnevnog stanja usjeva i prinosa.

Istraživački tim se zahvaljuje svim sudionicima na pitanjima, komentarima i iskazanom interesu u nadi da će informacije o rezultatima projekta doprinijeti budućnosti razvoja precizne poljoprivrede u Hrvatskoj i šire.

Popis održanih predavanja:


Repozitorij