PIO radionica "Precizna poljoprivreda i kontinuirano prikupljanje podataka s polja"

Istraživački tim projekta IoT-polje održao je radionicu "Precizna poljoprivreda i kontinuirano prikupljanje podataka s polja" za zainteresirane poljoprivredne proizvođače/vlasnike OPG-ova u srijedu 1. ožujka 2023. godine na Poljoprivrednom institutu Osijek.

Radionica je educirala poljoprivredne proizvođače, stručnu i znanstvenu javnost o mogućnostima primjene informacijske i komunikacijske tehnologije i umreženih uređaja u poljoprivredi s ciljem povećanja učinkovitosti korištenja zemljišnih površina te smanjenje negativnih utjecaja klimatskih promjena na prinose i kvalitetu kultura od strateške važnosti za Hrvatsku. Sudionici su kroz prezentacije istraživača upoznati s detaljima hardverskog i softverskog rješenja za praćenje stanja usjeva i parametara okoliša u stvarnom vremenu, a koji su razvijeni tijekom trogodišnjih aktivnosti na projektu. 

Voditeljica projekta, prof. dr. sc. Ivana Podnar Žarko dala je prikaz provedenih aktivnosti usmjerenih na prikupljanje velike količine podataka s polja, analizu i prikaz tih podataka poljoprivrednicima u stvarnom vremenu na mobilnom uređaju preko jednostavne aplikacije. Projektom su umrežene komercijalne agrometeorološke postaje koje bilježe parametre iz tla i iz zraka, a uređaji su smješteni na dvije lokacije u Osijeku te u Tovarniku i Zagrebu. U svrhu prikupljanja podataka, razvijen je i novi senzorski čvor koji na temelju valnih dužina procjenjuje funkcionalnost biljaka na polju i pokazuje je li biljka pod stresom. Ovo inovativno rješenje pomaže poljoprivredniku u praćenju kritičnih razdoblja u razvoju biljke i primjene pravodobnih agrotehničkih mjera. Tehnologiju za prijenos agrometeoroloških podataka s polja u stvarnom vremenu objasnio je Matko Zrnić, mag. ing., a izv. prof. dr. sc. Domagoj Šimić u svom predavanju zaključio je da se podaci u ratarskoj proizvodnji prikupljaju radi preciznog predviđanja razvoja biljke, agrotehnike i prinosa. Modernim tehnikama strojnoga učenja svi podaci su od koristi i prikupljaju se koliko god su na raspolaganju. Dr. sc. Vlatko Galić govorio je o razini spremnosti tehnologije, trenutnom stanju i perspektivama za razvijeni ekosustav, a Ivan Kralj, mag. ing., prezentirao je razvijenu mobilnu aplikaciju za praćenje stanja na polju.

Radionicu je medijski popratio AgroklubGlas Slavonije, Hrvatski radio Radio Osijek i Osječka televizija.

Popis održanih prezentacija: 


Repozitorij