Obavijesti

Sedmi projektni sastanak

Nakon godinu dana u kojoj su provedeni brojni virtualni sastanci, u četvrtak 2. rujna 2021. godine u Zagrebu u Bijeloj vijećnici FER-a održan je uživo sedmi projektni sastanak. Na cjelodnevnom sastanku bili su prisutni istraživači i stručnjaci FER-a, FERIT-a i PIO-a.

Na sastanku su održane prezentacije dosadašnjih rezultata i budućih aktivnosti. Provedene su konstruktivne rasprave nužne za daljnju uspješnu suradnju multidisciplinarnog tima na projektu te su određene jasne smjernice za daljnji rad na projektu.

Idućeg dana, u petak 3. rujna, mlađi istraživači na projektu su održali sastanak gdje su detaljnije raspravljali o svojim rezultatima, daljnjim planovima i suradnji.

Fotografije sa sastanka su dostupne u nastavku obavijest.

Autor: Katarina Mandarić
Održana radionica "Smart...

U četvrtak 1. srpnja 2021. godine, projektni tim IoT-polja održao je radionicu Smart technologies for sustainable agriculture u okviru znanstvenog skupa ConTEL 2021. Radionica je održana po hibridnom modelu te ju je pratilo gotovo 50 zainteresiranih sudionika iz akademske i stručne zajednice, uživo i online. 

Na radionici je prezentirano šest radova koji su prošli međunarodnu recenziju, te su održana tri pozvana predavanja.

Više detalja, uključujući popis radova, prezentacije s radionice te fotografije dostupne su ovdje.

Autor: Katarina Mandarić
Dr. sc. Vlatko Galić održao...

Član projektnog tima dr. sc. Vlatko Galić s Poljoprivrednog instituta Osijek je, u utorak 29. lipnja 2021. godine, održao predavanje na promotivnom seminaru na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti Osijek povodom pokretanja novog diplomskog sveučilišnog studija "Digitalna poljoprivreda". Studij će se izvoditi na engleskom jeziku, a provode ga Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek i Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek (FERIT) uz sudjelovanje profesora i predavača iz inozemstva.

Dr. sc. Vlatko Galić predstavio je projekt IoT-polje, arhitekturu sustava te senzor koji razvijamo u sklopu projekta. Predavanje je pokrilo i teme donošenja odluka na temelju očitanih senzorskih podataka, raznim problemima senzorskih očitanja i tumačenja istih, multispektralnim indeksima, fluorescenciji, itd.

Više o samom promotivnom seminaru i novom studiju možete pogledati u prilogu Osječke televizije ovdje.

Autor: Katarina Mandarić
Praćenje stanja usjeva na pokusnom...

Istraživački tim projekta IoT-polje organizirao je u srijedu 16. lipnja 2021. godine radionicu "Novi pametni sustav za praćenje stanja usjeva" na Poljoprivrednom institutu Osijek. Sudionici radionice su kroz prezentacije istraživača upoznati s detaljima hardverskog i softverskog rješenja za praćenje stanja usjeva i parametara okoliša u stvarnom vremenu, a koji se razvija u okviru ovog trogodišnjeg projekta. Nakon toga su u pokusnom polju kukuruza Poljoprivrednog instituta sudionici imali priliku pogledati prvu demonstracija prototipa senzora fluorescencije klorofila koji daje informaciju o fiziološkom stanju biljke, a razvija se u okviru projekta.

O detaljima i dojmovima s radionice možete pročitati više na stranicama Agrokluba i u Glasu Slavonije.

Autor: Ivana Podnar Žarko

Projektni tim istraživačkog projekta IoT-polje poziva sve zainteresirane na sudjelovanje u radionici "Smart technologies for sustainable agriculture" organiziranoj u okviru znanstvenog skupa ConTEL 2021.

Datum održavanja je četvrtak 1. srpnja 2021. godine od 11:00 do 15:00h (pauza za ručak od 12:30 do 13:30h), a održat će se po hibridnom modelu na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu u Sivoj vijećnici. Program radionice dostupan je ovdje.

Sudjelovanje u online događaju će biti omogućeno svim registriranim gostima, a rok za registraciju je srijeda 30. lipnja 2021. godine do 14:00 sati. Radionica se održava na engleskom jeziku.

S obzirom na epidemiološku situaciju i ograničenje broja osoba u dvorani, raspolažemo s ograničenim brojem slobodnih mjesta za fizičko prisustvovanje. U formi za registraciju je moguće odabrati imate li želju fizički prisustvovati radionici u Sivoj vijećnici na FER-u.

Registrirajte se ovdje.

Autor: Katarina Mandarić

Istraživački tim projekta IoT-polje poziva sve zainteresirane poljoprivredne proizvođače/vlasnike OPG-ova na sudjelovanje u radionici Novi pametni sustav za praćenje stanja usjeva koja će se održati u srijedu 16. lipnja 2021. godine od 10 do 13 sati na Poljoprivrednom institutu Osijek, Južno predgrađe 17, Osijek.

Sudjelovanje na radionici besplatno je za sve sudionike, ali je zbog organizacije i ograničenog broja sudionika potrebna prijava. Prijava za sudjelovanje moguća je ovdje do popunjenja predviđenih mjesta, odnosno najkasnije do 11. lipnja 2021.

Prijavite se što prije i osigurajte svoje mjesto!

O radionici: Primjena IKT i umreženih uređaja u poljoprivredi može značajno unaprijediti učinkovitost korištenja zemljišnih površina te povećati količinu i kvalitetu prinosa uz smanjenje negativnih utjecaja klimatskih promjena na prinose kultura od strateške važnosti za RH. Cilj radionice je upoznati poljoprivredne proizvođače s novim pametnim sustavom za praćenje stanja usjeva koji se razvija u sklopu  znanstveno-istraživačkog projekta IoT-polje.

 

Autor: Katarina Mandarić
Vrt rajčica i paprika na FER-u

U srijedu 26. svibnja, članovi Laboratorija Interneta stvari postavili su pravi mali vrt u dvorištu FER-a u okviru projekta IoT-polje. Brojni senzori prate uvjete za sadnice rajčice i paprike koje su posadili kolege s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Prilikom sadnje za eksperiment koji zajednički provodimo, dio sadnica je obogaćen supstratom. Cilj je kroz prikupljene podatke sa senzora, stanje biljke i urod, utvrditi utjecaj odabranog supstrata.

S obzirom na trud i pažnju koju ima naš vrt, ne sumnjamo u bogat urod. Osim profesora i asistenata, u postavljanje su se uključili i studenti spontano "u prolazu" na čemu im zahvaljujemo, a kako je protekao rad s neprogramskim alatima, provjerite na slikama u nastavku.

Autor: Katarina Mandarić

U nedjelju 25. travnja 2021. godine izv. prof. dr. sc. Domagoj Šimić s Poljoprivrednog instituta Osijek gostovao je u emisiji "Emisija za selo i poljoprivredu" na Prvom programu Hrvatskoga Radija. 
Izv. prof. dr. sc. Domagoj Šimić opisuje projekt "IoT-polje", suradnju s FER-om i FERIT-om, upoznavanje s pojmom "Interneta stvari" i daljnje planove na projektu s obzirom na to da je projekt u 2. godini te je započeto postavljanju senzora u polja. U intervjuu, profesor Šimić govori o prihvaćanju i primjeni pametne poljoprivrede u Hrvatskoj i koliko je važno predviđanje i preventivno djelovanje na temelju senzorskih i satelitskih podataka, a ne samo uzročno-posljedično.

Snimka emisije je dostupna ovdje, a prilog počinje u 0:19:42.

Autor: Katarina Mandarić

U okviru ovogodišnje konferencije ConTEL 2021 bit će održana tematska radionica o pametnoj poljoprivredi Smart technologies for sustainable agriculture u organizaciji projektnog tima projekta IoT-polje.

Predviđeni datum održavanja je 1. srpnja 2021. godine, a održat će se po hibridnom modelu na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu ako će epidemiološka situacija biti povoljna.

Osim predstavljanja znanstvenih i stručnih radova, predviđena je i organizacija jednog do dva tematska predavanja, a potencijalno i okruglog stola.

Trenutno je otvoren poziv za dostavu radova (rok 12.4.2021.), a više informacija o događaju dostupno je ovdje.

 

Autor: Katarina Mandarić

Na 29. međunarodnom znanstvenom skupu Organizacija i tehnologija održavanja OTO2020 održanom 12.12.2020. u  Osijeku prezentiran je rad pod nazivom „Wireless technologies of wide and open areas“ (Bežične tehnologije velikih i otvorenih područja) kojeg su izradili djelatnici FERIT-a - Ana Pejković, Josip Spišić, Matko Zrnić, Krešimir Grgić i Josip Balen.

U radu je opisano postojanje velikog broja bežičnih tehnologija koje se koriste za Internet stvari - IoT, a izrađene su za različite aplikacije s različitim karakteristikama. Napravljena je usporedba najpraktičnije bežične tehnologije za upotrebu u poljoprivredi na širokim i otvorenim područjima i zaključeno je da su ključni aspekti širokih i otvorenih područja velik domet i produženi vijek trajanja baterije. Zaključeno je da tehnologije koje zadovoljavaju navedene uvjete su LoRa, Sigfox i NB-IoT. NB-IoT pruža bolju kvalitetu usluge, niže kašnjenje i veće brzine prijenosa podataka dok LoRa i Sigfox mogu pružiti vrlo nisku cijenu krajnjeg čvora i veliku pokrivenost uz malu potrošnju energije za asinkronu komunikaciju s pristupnikom.

Autor: Katarina Mandarić
Uspješno održana radionica Smart...

U srijedu 14. listopada 2020. uspješno je održana radionica Smart technologies for sustainable agriculture organizirana u okviru znanstvenog skupa SST 2020, Osijek. Radionica je organizirana hibridno, tj. bilo je omogućeno praćenje uživo i online. Radionicu su pratili brojni zainteresirani iz akademske i stručne zajednice. 

Na radionici su održane sljedeće prezentacije:

Ivana Podnar Žarko i Vlatko Galić

 • IoT-field: project overview and initial results  
  • Ivana Podnar Žarko i Vlatko Galić su izložili pogled na projekt iz tehničke i agronomske perspektive uz pregled inicijalnih rezultata.

Damjan Katušić, Pavle Skočir, Mario Kušek i Igor Čavrak

 • Survey on Low Power Wide Area Networks in IoT
  • Pavle Skočir je prezentirao komunikacijske tehnologije s potencijalom primjene u poljoprivredi.

Krešimir Grgić, Drago Žagar, Josip Balen i Jelena Vlaović

 • Internet of Things in Smart Agriculture – Possibilities and Challenges
  • Krešimir Grgić je opisao ulogu Interneta stvari u preciznoj poljoprivredi te mogućnosti koje se otvaraju implementacijom Interneta stvari u poljoprivredi, ali i izazovima koji se pojavljuju.

Jelena Vlaović, Josip Balen, Krešimir Grgić, Drago Žagar, Vlatko Galić i Domagoj Šimić

 • An Overview of Chlorophyll Fluorescence Measurement Process, Meters and Methods
  • Josip Balen dao je pregled procesa mjerenja fluorescencije klorofila, potrebnih mjernih instrumenata i metoda.

Igor Hrovatič

 • FAIRhare, i2connect &WiseFarmer EU projects – Strong driver on Farmers digitalization
  • Igor Hrovatič, voditelj slovenske savjetodavne službe u Poljoprivredno-šumarskoj komori Slovenije, prezentirao je projekte Europske unije “FAIRhare”, “i2connect” i “WiseFarmer” pružajući konzultantsku perspektivu u poljoprivredi.

Fotografije s radionice su dostupne u nastavku obavijesti pod "Pročitaj više".
 

Autor: Katarina Mandarić

Za potrebe radionice Smart technologies for sustainable agriculture organizirane u okviru znanstvenog skupa SST 2020, Osijek, izrađena je infografika koja opisuje projekt na engleskom jeziku. 

 

Autor: Katarina Mandarić

Istraživački projekt IoT-polje poziva sve zainteresirane na sudjelovanje u radionici Smart technologies for sustainable agriculture organiziranoj u okviru znanstvenog skupa SST 2020, Osijek, u srijedu 14.10.2020. od 13:45 do 15:15 sati. Sudjelovanje u online događaju će biti omogućeno svim registriranim gostima, a rok za registraciju je utorak 13.10.2020. do 14:00 sati. Radionica se održava na engleskom jeziku.

Registrirajte se!

Autor: Ivana Podnar Žarko

Nakon nekoliko sastanaka održanih virtualno zbog situacije s pandemijom, drugi tehnički sastanak održan je uživo u Osijeku u prostorijama Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijske tehnologije u petak 4. rujna 2020. godine. Na cjelodnevnom sastanku bili su prisutni istraživači i stručnjaci FER-a, FERIT-a i PIO-a.

Na sastanku su održane konstruktivne prezentacije i rasprave nužno potrebne za razumijevanje i suradnju multidisciplinarnog tima na projektu te su određene jasne smjernice za daljnji rad na projektu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor: Katarina Mandarić