Obavijesti

Istraživački tim projekta IoT-polje poziva sve zainteresirane na sudjelovanje u radionici "Smart technologies for sustainable agriculture" organiziranu u okviru znanstvenog skupa SST 2022 u četvrtak 20. listopada 2022. godine od 9:30 do 13:00 sati u Osijeku, Hotel Osijek, Šamačka 4. Radionica se održava na engleskom jeziku.

U okviru radionice će biti predstavljeni istraživački rezultati, razvijene tehnologije i rješenja u području pametne poljoprivrede na nacionalnoj razini, uz raspravu o aktualnim istraživačkim temama iz područja precizne poljoprivrede temeljene na podacima. 

Prijave su moguće putem emaila na adresu tihana.vajnand@ferit.hr!

 

Program radionice

9:30 – 11:00

Josip Spišić, Ana Pejković, Matko Zrnić, Višnja Križanović, Krešimir Grgić and Drago Žagar 
LoRaWAN parameters optimization for efficient communication

Krunoslav Tržec, Mario Kušek and Ivana Podnar Žarko 
Building an Interoperable IoT Ecosystem for Data-Driven Agriculture

Dario Stuhne, Ivo Vatavuk, Ivan Hrabar, Goran Vasiljević and Zdenko Kovačić 
Automated Suckering of Vines with a Mobile Robot and a Torque-controlled Suckering Tool

Krešimir Grgić, Luka Balić, Višnja Križanović and Drago Žagar 
An example of indoor positioning possibility using WiFi network and mobile phone

Dora Krekovic and Ivana Podnar Žarko 
Prediction of Microclimate Parameters for Application in Precision Agriculture


11:30 – 13:00

Domagoj Šimić, Vlatko Galić, Josip Spišić, Maja Mazur, Tatjana Ledenčan and Zvonimir Zdunić
Field-Based High-Throughput Phenotyping Using Newly Developed Proximal Sensor Device

Monika Zovko
Sensory Monitoring and Modeling of Temporal and Spatial Phenomena in Agroecosystems Invited talk

Andrijana Rebekić
Digitalization in Agriculture - What Competencies Agronomist Needs Invited talk

Vlatko Galić
Digitizing the In-Field Agro-Ecological Reality - Goals, Achievements, Pitfalls
Invited talk

Discussion / Round table
 

Autor: Katarina Mandarić

Na međunarodnom znanstvenom skupu AICT 2022, održanom od 26. do 30. lipnja 2022. godine u Portu u Portugalu, prezentiran je rad "Energy Efficiency of LoRa based Wireless Sensor Networks for Environmental Monitoring and Precision Agriculture" autora V. Križanović, D. Ćaćić, K. Grgić, D. Žagar. Rad je prihvaćen nakon postupka međunarodne recenzije.

U ovom radu provedena je analiza potrošnje energije senzorskih čvorova u Long Range (LoRa) bežičnim senzorskim mrežama koje se koriste u poljoprivredi za promatranje parametara okoliša. Analizira se konfiguracija mreže s obzirom na optimizaciju potrošnje energije u smislu odabira odgovarajuće topologije mreže, rasporeda čvorova, prikupljanja podataka i procesa usmjeravanja, kao i postavki mrežnih radijskih parametara.

Križanović, V., Ćaćić, D., Grgić, K., Žagar, D. (2022). Energy Efficiency of LoRa based Wireless Sensor Networks for Environmental Monitoring and Precision Agriculture. In: Proceedings of The Eighteenth Advanced International Conference on Telecommunications (AICT 2022), Porto, Portugal, 2022. / S. Semenov (eds), ThinkMind

 

Autor: Katarina Mandarić

Na 57. hrvatskom i 17. međunarodnom simpoziju agronoma od 19. do 24. lipnja 2022. godine u Vodicama u Hrvatskoj, održano je pozvano plenarno izlaganje "Choice of Maize Maturity Group and Climate Change: Current Status and Predictions" autora Zvonimira Zdunića, Antuna Jambrovića, Luke Andrića, Vlatka Galića i Domagoja Šimića. Objavljen je i rad u Zborniku rada simpozija prihvaćen nakon međunarodne recenzije.

Zamisao ovoga izlaganja i rada bila je pokazati međupovezanost genotipova kukuruza kategoriziranih prema skupinama zriobe, okolinskih uvjeta i agronomskog upravljanja za povećanje budućih prinosa zrna u uvjetima klimatskih promjena. Istaknuto je da bi se u budućnosti trebao koristiti integrativni okvir analize interakcije genotip × okolina × upravljanje zajedno s visokopropusnom genotipizacijom i fenotipizacijom. Još važnija je uporaba metoda precizne poljoprivrede, strojnoga učenja i Interneta stvari kako bi se obuhvatilo više relevantnih podataka i pružile poljoprivrednim proizvođačima presudne informacije u realnom vremenu.

Zdunić, Z., Jambrović, A., Andrić, L., Galić, V., Šimić, D. (2022) Choice of Maize Maturity Group and Climate Change: Current Status and Predictions 

 

Autor: Katarina Mandarić
Prezentiran rad na znanstvenom skupu...

Na međunarodnom znanstvenom skupu KES-AMSTA 2022, održanom u hibridnom obliku od 20. do 22. lipnja 2022. godine u Grčkoj na otoku Rhodesu, prezentiran je rad "Mobile Client for Crop Yield Prediction Based on Weather Data" autora Ivana Kralja, Pavla Skočira i Gordana Ježića. Rad je prihvaćen nakon međunarodne recenzije.

Rad opisuje razvoj mobilnog klijenta koji koristi simulator u pozadini za određivanje datuma sjetve što rezultira najvećim prinosom usjeva. U mobilnoj aplikaciji korisnik odabire fiksni interval rokova sjetve i vrstu usjeva kako bi dobio rok sjetve koji daje najveći predviđeni prinos.

Kralj, I., Skocir, P., Jezic, G. (2022). Mobile Client for Crop Yield Prediction Based on Weather Data. In: Jezic, G., Chen-Burger, YH.J., Kusek, M., Šperka, R., Howlett, R.J., Jain, L.C. (eds) Agents and Multi-Agent Systems: Technologies and Applications 2022. Smart Innovation, Systems and Technologies, vol 306. Springer, Singapore. https://doi.org/10.1007/978-981-19-3359-2_4

 

Autor: Katarina Mandarić
Deveti projektni sastanak

U srijedu 15. lipnja 2022. godine na FERIT-u u Osijeku održan je 9. projektni sastanak. Kao i na prošlim projektnim sastancima održanim uživo, i ovom cjelodnevnom sastanku prisustvovali su istraživači i stručnjaci FER-a, FERIT-a i PIO-a.

Na sastanku su održane prezentacije dosadašnjih rezultata i demonstracije rješenja koje su popratile konstruktivne rasprave i argumenti iz različitih gledišta naših istraživača i stručnjaka. Članovi projektnog tima su za ovaj sastanak imali puno riječi hvale.

Fotografije sa sastanka su dostupne u nastavku obavijest.

Autor: Katarina Mandarić
Druga sezona urbanog vrta na FER-u

S obzirom na odličan uspjeh urbanog vrta postavljenog prošle godine u dvorištu FER-a, članovi Laboratorija za Internet stvari ove godine su postavili još veći urbani vrt u dvorištu FER-a!
I ove godine, senzori će pratiti stanje rajčica i paprika koje su posadili kolege s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Cilj je kroz prikupljene podatke sa senzora, stanje biljke i urod, utvrditi utjecaj odabranog supstrata kojim je jedan dio sadnica obogaćen.

Podsjetite se kako je prošle godine proteklo postavljanje vrta i senzora, ovdje.

Video o urbanom vrtu, snimljen u rujnu 2021. godine, pogledajte ovdje.

Više fotografija s postavljanja vrta ove godine nalazi se u nastavku obavijesti.

Autor: Katarina Mandarić
Prezentacija projekta srednjoškolcima...

Na javnom predstavljanju projekta SmartSoc održanog 11. travnja 2022. godine u Sivoj vijećnici FER-a na kojem su sudjelovali učenici srednjih škola članica istraživačkog tima Katarina Mandarić prezentirala je projekt IoT-poljeurbani pametni vrt postavljen u dvorištu FER-a te studentske projekte u domeni pametne poljoprivrede koji se provode u Laboratoriju za Internet stvari Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu.

Više o projektu te samom događaju i ostalim prezentacijama koje su održane, pročitajte ovdje.

Autor: Katarina Mandarić
Projekt IoT-polje te urbani vrt FER-a...

Članica istraživačkog tima, asistentica FER-a Katarina Mandarić sudjelovala je na predstavljanju FER-a na konferenciji "Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska" u organizaciji 24sata u utorak 5. travnja 2022. godine u Zagrebačkom inovacijskom centru.

Katarina je održala prezentaciju "Umreženi uređaji i IoT-usluge za digitalizaciju poljoprivrede" o projektu "IoT-polje: Ekosustav umreženih uređaja i usluga za Internet stvari s primjenom u poljoprivredi". Prezentiran je i urbani vrt koji smo postavili prošle godine u dvorištu FER-a te studentski projekti koje vodimo vezani uz područje pametne poljoprivrede.

 

Autor: Katarina Mandarić

Prošli tjedan, od četvrtka 25.11. do subote 27.11., održana je Smotra Sveučilišta. Među predstavljenim projektima FER-a bio je i naš urbani vrt postavljen u sklopu projekta IoT-polje.

Za Smotru smo pripremili video o urbanom vrtu i projektu IoT-polje u kojem možete vidjeti gdje se točno nalazi urbani vrt, kako je izgledao u rujnu, kakvi su bili plodovi, senzore koji su pratili stanje, ciljeve projekta, itd.

Naši istraživači na projektu IoT-polje Katarina Mandarić, Ivan Kralj i Pavle Skočir su predstavili projekt, a snimke predstavljanja su dostupne na YouTube kanalu Fakulteta (primjerice, prezentacija na 2. danu Smotre dostupna je ovdje).

Ponosni smo što smo predstavljali naš Fakultet, a još ponosniji što je FER dobio nagradu za najsadržajniji virtualni štand na Smotri!

Autor: Katarina Mandarić
Sedmi projektni sastanak

Nakon godinu dana u kojoj su provedeni brojni virtualni sastanci, u četvrtak 2. rujna 2021. godine u Zagrebu u Bijeloj vijećnici FER-a održan je uživo sedmi projektni sastanak. Na cjelodnevnom sastanku bili su prisutni istraživači i stručnjaci FER-a, FERIT-a i PIO-a.

Na sastanku su održane prezentacije dosadašnjih rezultata i budućih aktivnosti. Provedene su konstruktivne rasprave nužne za daljnju uspješnu suradnju multidisciplinarnog tima na projektu te su određene jasne smjernice za daljnji rad na projektu.

Idućeg dana, u petak 3. rujna, mlađi istraživači na projektu su održali sastanak gdje su detaljnije raspravljali o svojim rezultatima, daljnjim planovima i suradnji.

Fotografije sa sastanka su dostupne u nastavku obavijest.

Autor: Katarina Mandarić
Održana radionica "Smart...

U četvrtak 1. srpnja 2021. godine, projektni tim IoT-polja održao je radionicu Smart technologies for sustainable agriculture u okviru znanstvenog skupa ConTEL 2021. Radionica je održana po hibridnom modelu te ju je pratilo gotovo 50 zainteresiranih sudionika iz akademske i stručne zajednice, uživo i online. 

Na radionici je prezentirano šest radova koji su prošli međunarodnu recenziju, te su održana tri pozvana predavanja.

Više detalja, uključujući popis radova, prezentacije s radionice te fotografije dostupne su ovdje.

Autor: Katarina Mandarić
Dr. sc. Vlatko Galić održao...

Član projektnog tima dr. sc. Vlatko Galić s Poljoprivrednog instituta Osijek je, u utorak 29. lipnja 2021. godine, održao predavanje na promotivnom seminaru na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti Osijek povodom pokretanja novog diplomskog sveučilišnog studija "Digitalna poljoprivreda". Studij će se izvoditi na engleskom jeziku, a provode ga Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek i Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek (FERIT) uz sudjelovanje profesora i predavača iz inozemstva.

Dr. sc. Vlatko Galić predstavio je projekt IoT-polje, arhitekturu sustava te senzor koji razvijamo u sklopu projekta. Predavanje je pokrilo i teme donošenja odluka na temelju očitanih senzorskih podataka, raznim problemima senzorskih očitanja i tumačenja istih, multispektralnim indeksima, fluorescenciji, itd.

Više o samom promotivnom seminaru i novom studiju možete pogledati u prilogu Osječke televizije ovdje.

Autor: Katarina Mandarić
Praćenje stanja usjeva na pokusnom...

Istraživački tim projekta IoT-polje organizirao je u srijedu 16. lipnja 2021. godine radionicu "Novi pametni sustav za praćenje stanja usjeva" na Poljoprivrednom institutu Osijek. Sudionici radionice su kroz prezentacije istraživača upoznati s detaljima hardverskog i softverskog rješenja za praćenje stanja usjeva i parametara okoliša u stvarnom vremenu, a koji se razvija u okviru ovog trogodišnjeg projekta. Nakon toga su u pokusnom polju kukuruza Poljoprivrednog instituta sudionici imali priliku pogledati prvu demonstracija prototipa senzora fluorescencije klorofila koji daje informaciju o fiziološkom stanju biljke, a razvija se u okviru projekta.

O detaljima i dojmovima s radionice možete pročitati više na stranicama Agrokluba i u Glasu Slavonije.

Autor: Ivana Podnar Žarko

Projektni tim istraživačkog projekta IoT-polje poziva sve zainteresirane na sudjelovanje u radionici "Smart technologies for sustainable agriculture" organiziranoj u okviru znanstvenog skupa ConTEL 2021.

Datum održavanja je četvrtak 1. srpnja 2021. godine od 11:00 do 15:00h (pauza za ručak od 12:30 do 13:30h), a održat će se po hibridnom modelu na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu u Sivoj vijećnici. Program radionice dostupan je ovdje.

Sudjelovanje u online događaju će biti omogućeno svim registriranim gostima, a rok za registraciju je srijeda 30. lipnja 2021. godine do 14:00 sati. Radionica se održava na engleskom jeziku.

S obzirom na epidemiološku situaciju i ograničenje broja osoba u dvorani, raspolažemo s ograničenim brojem slobodnih mjesta za fizičko prisustvovanje. U formi za registraciju je moguće odabrati imate li želju fizički prisustvovati radionici u Sivoj vijećnici na FER-u.

Registrirajte se ovdje.

Autor: Katarina Mandarić

Istraživački tim projekta IoT-polje poziva sve zainteresirane poljoprivredne proizvođače/vlasnike OPG-ova na sudjelovanje u radionici Novi pametni sustav za praćenje stanja usjeva koja će se održati u srijedu 16. lipnja 2021. godine od 10 do 13 sati na Poljoprivrednom institutu Osijek, Južno predgrađe 17, Osijek.

Sudjelovanje na radionici besplatno je za sve sudionike, ali je zbog organizacije i ograničenog broja sudionika potrebna prijava. Prijava za sudjelovanje moguća je ovdje do popunjenja predviđenih mjesta, odnosno najkasnije do 11. lipnja 2021.

Prijavite se što prije i osigurajte svoje mjesto!

O radionici: Primjena IKT i umreženih uređaja u poljoprivredi može značajno unaprijediti učinkovitost korištenja zemljišnih površina te povećati količinu i kvalitetu prinosa uz smanjenje negativnih utjecaja klimatskih promjena na prinose kultura od strateške važnosti za RH. Cilj radionice je upoznati poljoprivredne proizvođače s novim pametnim sustavom za praćenje stanja usjeva koji se razvija u sklopu  znanstveno-istraživačkog projekta IoT-polje.

 

Autor: Katarina Mandarić
Vrt rajčica i paprika na FER-u

U srijedu 26. svibnja, članovi Laboratorija Interneta stvari postavili su pravi mali vrt u dvorištu FER-a u okviru projekta IoT-polje. Brojni senzori prate uvjete za sadnice rajčice i paprike koje su posadili kolege s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Prilikom sadnje za eksperiment koji zajednički provodimo, dio sadnica je obogaćen supstratom. Cilj je kroz prikupljene podatke sa senzora, stanje biljke i urod, utvrditi utjecaj odabranog supstrata.

S obzirom na trud i pažnju koju ima naš vrt, ne sumnjamo u bogat urod. Osim profesora i asistenata, u postavljanje su se uključili i studenti spontano "u prolazu" na čemu im zahvaljujemo, a kako je protekao rad s neprogramskim alatima, provjerite na slikama u nastavku.

Autor: Katarina Mandarić

U nedjelju 25. travnja 2021. godine izv. prof. dr. sc. Domagoj Šimić s Poljoprivrednog instituta Osijek gostovao je u emisiji "Emisija za selo i poljoprivredu" na Prvom programu Hrvatskoga Radija. 
Izv. prof. dr. sc. Domagoj Šimić opisuje projekt "IoT-polje", suradnju s FER-om i FERIT-om, upoznavanje s pojmom "Interneta stvari" i daljnje planove na projektu s obzirom na to da je projekt u 2. godini te je započeto postavljanju senzora u polja. U intervjuu, profesor Šimić govori o prihvaćanju i primjeni pametne poljoprivrede u Hrvatskoj i koliko je važno predviđanje i preventivno djelovanje na temelju senzorskih i satelitskih podataka, a ne samo uzročno-posljedično.

Snimka emisije je dostupna ovdje, a prilog počinje u 0:19:42.

Autor: Katarina Mandarić

U okviru ovogodišnje konferencije ConTEL 2021 bit će održana tematska radionica o pametnoj poljoprivredi Smart technologies for sustainable agriculture u organizaciji projektnog tima projekta IoT-polje.

Predviđeni datum održavanja je 1. srpnja 2021. godine, a održat će se po hibridnom modelu na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu ako će epidemiološka situacija biti povoljna.

Osim predstavljanja znanstvenih i stručnih radova, predviđena je i organizacija jednog do dva tematska predavanja, a potencijalno i okruglog stola.

Trenutno je otvoren poziv za dostavu radova (rok 12.4.2021.), a više informacija o događaju dostupno je ovdje.

 

Autor: Katarina Mandarić

Na 29. međunarodnom znanstvenom skupu Organizacija i tehnologija održavanja OTO2020 održanom 12.12.2020. u  Osijeku prezentiran je rad pod nazivom „Wireless technologies of wide and open areas“ (Bežične tehnologije velikih i otvorenih područja) kojeg su izradili djelatnici FERIT-a - Ana Pejković, Josip Spišić, Matko Zrnić, Krešimir Grgić i Josip Balen.

U radu je opisano postojanje velikog broja bežičnih tehnologija koje se koriste za Internet stvari - IoT, a izrađene su za različite aplikacije s različitim karakteristikama. Napravljena je usporedba najpraktičnije bežične tehnologije za upotrebu u poljoprivredi na širokim i otvorenim područjima i zaključeno je da su ključni aspekti širokih i otvorenih područja velik domet i produženi vijek trajanja baterije. Zaključeno je da tehnologije koje zadovoljavaju navedene uvjete su LoRa, Sigfox i NB-IoT. NB-IoT pruža bolju kvalitetu usluge, niže kašnjenje i veće brzine prijenosa podataka dok LoRa i Sigfox mogu pružiti vrlo nisku cijenu krajnjeg čvora i veliku pokrivenost uz malu potrošnju energije za asinkronu komunikaciju s pristupnikom.

Autor: Katarina Mandarić
Uspješno održana radionica Smart...

U srijedu 14. listopada 2020. uspješno je održana radionica Smart technologies for sustainable agriculture organizirana u okviru znanstvenog skupa SST 2020, Osijek. Radionica je organizirana hibridno, tj. bilo je omogućeno praćenje uživo i online. Radionicu su pratili brojni zainteresirani iz akademske i stručne zajednice. 

Na radionici su održane sljedeće prezentacije:

Ivana Podnar Žarko i Vlatko Galić

 • IoT-field: project overview and initial results  
  • Ivana Podnar Žarko i Vlatko Galić su izložili pogled na projekt iz tehničke i agronomske perspektive uz pregled inicijalnih rezultata.

Damjan Katušić, Pavle Skočir, Mario Kušek i Igor Čavrak

 • Survey on Low Power Wide Area Networks in IoT
  • Pavle Skočir je prezentirao komunikacijske tehnologije s potencijalom primjene u poljoprivredi.

Krešimir Grgić, Drago Žagar, Josip Balen i Jelena Vlaović

 • Internet of Things in Smart Agriculture – Possibilities and Challenges
  • Krešimir Grgić je opisao ulogu Interneta stvari u preciznoj poljoprivredi te mogućnosti koje se otvaraju implementacijom Interneta stvari u poljoprivredi, ali i izazovima koji se pojavljuju.

Jelena Vlaović, Josip Balen, Krešimir Grgić, Drago Žagar, Vlatko Galić i Domagoj Šimić

 • An Overview of Chlorophyll Fluorescence Measurement Process, Meters and Methods
  • Josip Balen dao je pregled procesa mjerenja fluorescencije klorofila, potrebnih mjernih instrumenata i metoda.

Igor Hrovatič

 • FAIRhare, i2connect &WiseFarmer EU projects – Strong driver on Farmers digitalization
  • Igor Hrovatič, voditelj slovenske savjetodavne službe u Poljoprivredno-šumarskoj komori Slovenije, prezentirao je projekte Europske unije “FAIRhare”, “i2connect” i “WiseFarmer” pružajući konzultantsku perspektivu u poljoprivredi.

Fotografije s radionice su dostupne u nastavku obavijesti pod "Pročitaj više".
 

Autor: Katarina Mandarić

Za potrebe radionice Smart technologies for sustainable agriculture organizirane u okviru znanstvenog skupa SST 2020, Osijek, izrađena je infografika koja opisuje projekt na engleskom jeziku. 

 

Autor: Katarina Mandarić

Istraživački projekt IoT-polje poziva sve zainteresirane na sudjelovanje u radionici Smart technologies for sustainable agriculture organiziranoj u okviru znanstvenog skupa SST 2020, Osijek, u srijedu 14.10.2020. od 13:45 do 15:15 sati. Sudjelovanje u online događaju će biti omogućeno svim registriranim gostima, a rok za registraciju je utorak 13.10.2020. do 14:00 sati. Radionica se održava na engleskom jeziku.

Registrirajte se!

Autor: Ivana Podnar Žarko

Nakon nekoliko sastanaka održanih virtualno zbog situacije s pandemijom, drugi tehnički sastanak održan je uživo u Osijeku u prostorijama Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijske tehnologije u petak 4. rujna 2020. godine. Na cjelodnevnom sastanku bili su prisutni istraživači i stručnjaci FER-a, FERIT-a i PIO-a.

Na sastanku su održane konstruktivne prezentacije i rasprave nužno potrebne za razumijevanje i suradnju multidisciplinarnog tima na projektu te su određene jasne smjernice za daljnji rad na projektu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor: Katarina Mandarić