Obavijesti

Na 29. međunarodnom znanstvenom skupu Organizacija i tehnologija održavanja OTO2020 prezentiran je rad pod nazivom „Wireless technologies of wide and open areas“ (Bežične tehnologije velikih i otvorenih područja) kojeg su izradili djelatnici FERIT-a - Ana Pejković, Josip Spišić, Matko Zrnić, Krešimir Grgić i Josip Balen.

U radu je opisano postojanje velikog broja bežičnih tehnologija koje se koriste za Internet stvari - IoT, a izrađene su za različite aplikacije s različitim karakteristikama. Napravljena je usporedba najpraktičnije bežične tehnologije za upotrebu u poljoprivredi na širokim i otvorenim područjima i zaključeno je da su ključni aspekti širokih i otvorenih područja velik domet i produženi vijek trajanja baterije. Zaključeno je da tehnologije koje zadovoljavaju navedene uvjete su LoRa, Sigfox i NB-IoT. NB-IoT pruža bolju kvalitetu usluge, niže kašnjenje i veće brzine prijenosa podataka dok LoRa i Sigfox mogu pružiti vrlo nisku cijenu krajnjeg čvora i veliku pokrivenost uz malu potrošnju energije za asinkronu komunikaciju s pristupnikom.

Autor: Katarina Mandarić
Uspješno održana radionica Smart...

U srijedu 14. listopada 2020. uspješno je održana radionica Smart technologies for sustainable agriculture organizirana u okviru znanstvenog skupa SST 2020, Osijek. Radionica je organizirana hibridno, tj. bilo je omogućeno praćenje uživo i online. Radionicu su pratili brojni zainteresirani iz akademske i stručne zajednice. 

Na radionici su održane sljedeće prezentacije:

Ivana Podnar Žarko i Vlatko Galić

 • IoT-field: project overview and initial results  
  • Ivana Podnar Žarko i Vlatko Galić su izložili pogled na projekt iz tehničke i agronomske perspektive uz pregled inicijalnih rezultata.

Damjan Katušić, Pavle Skočir, Mario Kušek i Igor Čavrak

 • Survey on Low Power Wide Area Networks in IoT
  • Pavle Skočir je prezentirao komunikacijske tehnologije s potencijalom primjene u poljoprivredi.

Krešimir Grgić, Drago Žagar, Josip Balen i Jelena Vlaović

 • Internet of Things in Smart Agriculture – Possibilities and Challenges
  • Krešimir Grgić je opisao ulogu Interneta stvari u preciznoj poljoprivredi te mogućnosti koje se otvaraju implementacijom Interneta stvari u poljoprivredi, ali i izazovima koji se pojavljuju.

Jelena Vlaović, Josip Balen, Krešimir Grgić, Drago Žagar, Vlatko Galić i Domagoj Šimić

 • An Overview of Chlorophyll Fluorescence Measurement Process, Meters and Methods
  • Josip Balen dao je pregled procesa mjerenja fluorescencije klorofila, potrebnih mjernih instrumenata i metoda.

Igor Hrovatič

 • FAIRhare, i2connect &WiseFarmer EU projects – Strong driver on Farmers digitalization
  • Igor Hrovatič, voditelj slovenske savjetodavne službe u Poljoprivredno-šumarskoj komori Slovenije, prezentirao je projekte Europske unije “FAIRhare”, “i2connect” i “WiseFarmer” pružajući konzultantsku perspektivu u poljoprivredi.

Fotografije s radionice su dostupne u nastavku obavijesti pod "Pročitaj više".
 

Autor: Katarina Mandarić

Za potrebe radionice Smart technologies for sustainable agriculture organizirane u okviru znanstvenog skupa SST 2020, Osijek, izrađena je infografika koja opisuje projekt na engleskom jeziku. 

 

Autor: Katarina Mandarić

Istraživački projekt IoT-polje poziva sve zainteresirane na sudjelovanje u radionici Smart technologies for sustainable agriculture organiziranoj u okviru znanstvenog skupa SST 2020, Osijek, u srijedu 14.10.2020. od 13:45 do 15:15 sati. Sudjelovanje u online događaju će biti omogućeno svim registriranim gostima, a rok za registraciju je utorak 13.10.2020. do 14:00 sati. Radionica se održava na engleskom jeziku.

Registrirajte se!

Autor: Ivana Podnar Žarko

Nakon nekoliko sastanaka održanih virtualno zbog situacije s pandemijom, drugi tehnički sastanak održan je uživo u Osijeku u prostorijama Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijske tehnologije u petak 4. rujna 2020. godine. Na cjelodnevnom sastanku bili su prisutni istraživači i stručnjaci FER-a, FERIT-a i PIO-a.

Na sastanku su održane konstruktivne prezentacije i rasprave nužno potrebne za razumijevanje i suradnju multidisciplinarnog tima na projektu te su određene jasne smjernice za daljnji rad na projektu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor: Katarina Mandarić