Obavijesti

Predstavljanje na Danu otvorenih...

U subotu, 25. studenog 2023. godine, održan je Dan otvorenih vrata FER-a koji je okupio veliki broj posjetitelja. Ovaj događaj pružio je priliku zainteresiranima da se upoznaju sa studijem na FER-u te istraživačkim projektima. Brojni zavodi i laboratoriji predstavili su svoj rad, a među njima i Laboratorij za Internet stvari.

Asistenti Ivan Kralj, Katarina Mandarić, Ivan Čilić, Dora Kreković i Mislav Has predstavili su nedavno završeni projekt IoT-polje, koji obuhvaća cjelovito IoT-rješenje od senzora preko interoperabilne platforme do korisničke aplikacije za praćenje usjeva i meteoroloških uvjeta u polju. Pozornost je privukao i urbani vrt koji smo postavili u dvorištu FER-a te količina uroda.

Posjetitelje je posebno zanimala uključenost studenata u projekte na što smo s ponosom istaknuli da smo, kroz nešto više od 3.5 godina projekta IoT-polje, proaktivno uključivali studente te da je iz toga proizašao značajan broj grupnih projekata te završnih i diplomskih radova.

Osim IoT-polja, predstavljen je i projekt AIoTwin te smo istaknuli našu suradnju s tehničkim sveučilištima u Beču i Berlinu te istraživačkim centrom RISE iz Švedske. Asistenti su opisivali povezivanje fizičkog i virtualnog svijeta uz primjenu umjetne inteligencije.

Osim toga, asistenti su podijelili svoja iskustva i dojmove preddiplomskog, diplomskog i doktorskog studija posjetiteljima, mahom učenicima 4. razreda srednje škole i 8. razreda osnovne škole.

Ovaj Dan otvorenih vrata FER-a se, tradicionalno, pokazao kao izuzetno informativan, pridonoseći promociji studija i znanosti.

Više fotografija dostupno je u nastavku obavijesti.

Autor: Katarina Mandarić
Održana završna radionica projekta...

Istraživački tim projekta IoT-polje održao je završnu radionicu „Kontinuirani nadzor polja i usjeva za preciznu poljoprivredu“ u ponedjeljak, 6. studenog 2023. godine na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu. Događaj je okupio pedesetak stručnjaka i istraživača iz akademskog i poslovnog sektora s ciljem informiranja javnosti o rezultatima projekta i poticanja rasprave o primjeni IoT-tehnologija u poljoprivredi.

Radionica je upoznala okupljene s razvijenim cjelovitim IoT-rješenje za preciznu poljoprivredu koje podržava različite komunikacijske tehnologije za umrežavanje uređaja na polju (LoRaWAN, Zigbee, NB-IoT) koje se sastoji od posebnog uređaja za nadzor polja i usjeva, interoperabilne IoT-platforme s podrškom za analitičke usluge specifične za poljoprivrednu proizvodnju i mobilne aplikacije namijenjenu poljoprivrednicima za praćenje stanja na polju.

Potpuni izvještaj s radionice te sve prezentacije i fotografije dostupne su ovdje.

Autor: Katarina Mandarić
Poljski pokusi u 2023. godini

Poljski pokusi projekta IoT-polje su ove godine provedeni u pet različitih okolina kako bi se testirala uporabna vrijednost multispektralnih i agrometeoroloških podataka u različitim scenarijima proizvodnje kukuruza. Pokusi su postavljeni u sljedeće okoline: s navodnjavanjem, bez navodnjavanja, i tri pokusa s različitom količinom gnojidbe dušikom (N): N0, N75 i NFull (N150).

Za mjerenje multispektralnih i agrometeoroloških podataka su korišteni posebni senzorski čvorovi razvijeni u sklopu projekta (5 kom) i komercijalne agrometeorloške stanice. Uređaji su izdržali sve nalete vjetra i kiše, a i visoke temperature, te smo prikupili vrijedan skup podataka, a proveli smo i umjeravanje senzorskih čvorova snimanjem usjeva hiperspektralnim kamerama na polju i u klima-komori s kontroliranim uvjetima.

Više informacija i slika s polja nalazi se u nastavku obavijesti.

Autor: Ivana Podnar Žarko
Predavanje na međunarodnoj radionici...

Prof. Mario Kušek održao je predavanje naslova "Introduction to IoT & Project IoT Field" na međunarodnoj IoT radionici "Work IoT Out" koju organizira EESTEC LC Zagreb. Predavanje je održano 23. listopada 2023. godine na FER-u.

Autor: Katarina Mandarić

Istraživački tim projekta IoT-polje poziva sve zainteresirane predstavnike iz agronomskog i IKT sektora na sudjelovanje na završnoj radionici projekta IoT-polje "Kontinuirani nadzor polja i usjeva za preciznu poljoprivredu" koja će biti održana u ponedjeljak, 6. studenog 2023. godine od 11 do 14 sati na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, Unska 3 (Siva vijećnica), Zagreb. Sudjelovanje na radionici besplatno je za sve sudionike, ali je zbog organizacije i ograničenog broja sudionika potrebna prijava. Prijava za sudjelovanje moguća je OVDJE do popunjenja predviđenih mjesta, odnosno najkasnije do 3. studenog 2023. 

Program radionice nalazi se u opširnijem sadržaju obavijesti.

Autor: Katarina Mandarić

Na međunarodnom znanstvenom skupu KES-AMSTA 2023, održanom u hibridnom obliku od 14. do 16. lipnja 2023. godine u Italiji, Rimu, prezentiran je rad "Linear machine learning algorithm for early annual corn yield prediction" autora Ivana Kralja, Mario Kušeka i Gordana Ježića. Rad je prihvaćen nakon međunarodne recenzije.

Rad opisuje razvoj linearnog algoritma strojnog učenja temeljen na generaliziranom linearnom modelu (eng. Generalized Linear Model, GLM) koji daje preciznije predviđanje prinosa kukuruza u usporedbi s drugim radovima koji koriste GLM s relativnom pogreškom manjom od 20%, što je ključno za odluke o raspodijeli resursa za žetvu i skladištenje u svijetu.

Kralj, I., Kusek, M., Jezic, G. (2023). Linear Machine Learning Algorithm for Early Annual Corn Yield Prediction. In: Jezic, G., Chen-Burger, J., Kusek, M., Sperka, R., Howlett, R.J., Jain, L.C. (eds) Agents and Multi-agent Systems: Technologies and Applications 2023. KES-AMSTA 2023. Smart Innovation, Systems and Technologies, vol 354. Springer, Singapore. https://doi.org/10.1007/978-981-99-3068-5_6

Autor: Ivan Kralj
Pozvano predavanje u sklopu 1....

U sklopu okruglog stola „Digital Agriculture and Climate Resilience: Embracing 5G Solutions” na konferenciji Agriclimate održane u Osijeku, član tima projekta IoT-polje Domagoj Šimić održao je 20. rujna 2023. predavanje pod naslovom “The future of plant performance modeling including 5G, AI, and data integration”. Autori sažetka i prezentacije su Domagoj Šimić i voditeljica projekta IoT-polje prof. dr. sc. Ivana Podnar Žarko. U prezentaciji su prikazani rezultati projekta, smjernice za daljnje aktivnosti i projekcije razvitka modeliranja i praćenja svojstava biljaka pomoću tehnologije 5G i umjetne inteligencije.

Autor: Katarina Mandarić
Prezentiran rad na 17. Međunarodnoj...

Na 17. Međunarodnoj konferenciji o telekomunikacijama ConTEL (17th International Conference on Telecommunications) održanoj u Grazu u Austriji u srpnju 2023. godine, Mislav Has prezentirao je rad "Evaluating Secure Variants of the MQTT Protocol on Resource-Constraint Devices for Precision Agriculture". Autori rada su Mislav Has, prof. dr. sc. Mario Kušek i prof. dr. sc. Ivana Podnar Žarko.

Autor: Katarina Mandarić
Održana radionica "Cjelovito...

Istraživački tim projekta IoT-polje održao je radionicu „Cjelovito IoT-rješenje za kontinuirani nadzor polja i usjeva“ za zainteresirane predstavnike iz IKT sektora u utorak, 27. lipnja 2023. godine na Fakultetu elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek.

Radionica je informirala i upoznala zainteresirane predstavnike tvrtki iz IKT sektora s tehničkim detaljima novorazvijenog cjelovitog IoT-rješenja koje uključuje hardverski senzorski čvor i softversku platformu za kontinuirani nadzor polja i usjeva. Predstavljena platforma uključuje senzorski dio za stvarnovremensko prikupljanje agrometeoroloških podataka, dio za pouzdan prijenos i pohranu podataka, dio za obradu i analizu podataka, te aplikaciju za interakciju s krajnjim korisnikom.

Potpuni izvještaj s radionice i još fotografija dostupne su ovdje.

Autor: Katarina Mandarić

Istraživački tim projekta IoT-polje poziva sve zainteresirane predstavnike iz IKT sektora na sudjelovanje na radionici "Cjelovito IoT-rješenje za kontinuirani nadzor polja i usjeva" koja će se održati u utorak, 27. lipnja 2023. godine od 11 do 13 sati na Fakultetu elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek, Kneza Trpimira 2b.

Sudjelovanje na radionici besplatno je za sve sudionike, ali je zbog organizacije i ograničenog broja sudionika potrebna prijava. Prijava za sudjelovanje moguća je OVDJE do popunjenja predviđenih mjesta, odnosno najkasnije do 25. lipnja 2023. 

O radionici: Primjena IKT i umreženih uređaja u poljoprivredi može značajno unaprijediti učinkovitost korištenja zemljišnih površina te povećati količinu i kvalitetu prinosa uz smanjenje negativnih utjecaja klimatskih promjena na prinose kultura od strateške važnosti za RH. Cilj radionice je upoznati zainteresirane predstavnike tvrtki iz IKT sektora s tehničkim detaljima novorazvijenog cjelovitog IoT-rješenja koje uključuje hardverski senzorski čvor i softversku platformu za kontinuirani nadzor polja i usjeva. Platforma uključuje senzorski dio za stvarnovremensko prikupljanje agrometeoroloških podataka, dio za pouzdan prijenos i pohranu podataka, dio za obradu i analizu podataka, te aplikaciju za interakciju s krajnjim korisnikom. 

Autor: Katarina Mandarić

Sudionicima radionice "Precizna poljoprivreda i kontinuirano prikupljanje podataka s polja" predstavljeno je softversko i hardversko rješenje za praćenje stanja usjeva i parametara okoliša u stvarnom vremenu, a koji su razvijeni tijekom trogodišnjih aktivnosti na projektu.

Pomoću razvijene mobilne aplikacije, korisnici mogu pregledavati podatke iz različitih izvora, tj. senzorskih stanica - u sklopu projekta razvijen je i novi senzorski čvor koji na temelju valnih dužina procjenjuje funkcionalnost biljaka na polju i pokazuje je li biljka pod stresom. Svaka senzorska stanica može sadržavati jedan ili više meteoroloških parametara, kao što su temperatura tla, vlaga tla, temperatura zraka, vlaga zraka, zračenje radijacijom, pritisak, brzina vjetra, smjer vjetra, količina padalina kiše, vlaga lista, itd. Svaka od tih meteoroloških parametara se može pregledavati grafički ili tablično. Korisnicima je omogućeno filtriranje stanica po ključnim riječima te podatke prema rasponu datuma i po intervalu (1 dan, 1 sat ili 15 minuta).

Također, korisnik može pregledati trenutni GDD (Growing Degree Days) koji se koristi za procjenu rasta i razvoja usjeva tijekom jedne sezone kako bi žetva bila obavljena u optimalnom trenutku. GDD se računa oduzimanjem donje bazne/granične temperature usjeva (npr. za kukuruz to je 10°C) od prosječne dnevne temperatura zraka. Trenutno je aplikacija prilagođena samo za kukuruz, ali planirana je nadogradnja i za druge vrste usjeva.

Mobilna aplikacija je razvijena koristeći programski jezik React Native. React Native je razvijen povrh ReactJS-a, te se mogu istovremeno razvijati Android i iOS aplikacije. Mobilna aplikacija je povezana sa senzorskim čvorovima putem IoT-platforme. Razvijeni inovativni sustav pomaže poljoprivredniku u praćenju kritičnih razdoblja u razvoju biljke i primjene pravodobnih agrotehničkih mjera.

Pogledajte što je Ivan Kralj, razvijatelj aplikacije, imao za reći o aplikaciji u prilogu Osječke televizije o održanoj radionici!

U sklopu radionice, održane 1. ožujka u Osijeku, istraživački tim projekta IoT-polje je poljoprivredne proizvođače, stručnu i znanstvenu javnost educirao o mogućnostima primjene informacijskih i komunikacijskih tehnologija i umreženih uređaja u poljoprivredi s ciljem povećanja učinkovitosti korištenja zemljišnih površina te smanjenje negativnih utjecaja klimatskih promjena na prinose i kvalitetu kultura od strateške važnosti za Hrvatsku.

Sve prezentacije s radionice, uključujući i Ivanovu o mobilnoj aplikaciji, te dodatne informacije o radionici, dostupne su ovdje.

Autor: Katarina Mandarić
Značajna vidljivost projekta...

Istraživači projekta IoT-polje sudjelovali su sredinom veljače u radu dva skupa organiziranih od strane Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu: Međunarodni samit o obnovljivim izvorima energije (INSORE2023) te 58. hrvatski i 18. međunarodni Simpozij agronoma (SA2023).

Izv. prof. dr. sc. Domagoj Šimić je održao plenarno predavanje na skupu INSORE2023 pod nazivom “Crop production, climate change and data galore: where are we now?”. 

Prof. dr. sc. Ivana Podnar Žarko je sudjelovala u panelu "Implementation of green innovations" na kome je govorila o izazovima digitalizacije u poljoprivredi.  

Dr. sc. Vlatko Galić je održao prezentaciju pod nazivom “Efficiency of indirect selection for agronomic performance by multispectral vegetation indices.” 

U nastavku obavijesti dostupne su fotografije s događaja.

Autor: Katarina Mandarić

Istraživački tim projekta IoT-polje poziva sve zainteresirane poljoprivredne proizvođače/vlasnike OPG-ova na sudjelovanje na radionici Precizna poljoprivreda i kontinuirano prikupljanje podataka s polja koja će se održati u srijedu 1. ožujka 2023. godine od 11 do 14 sati na Poljoprivrednom institutu Osijek, Južno predgrađe 17, Osijek. Sudjelovanje na radionici besplatno je za sve sudionike, ali je zbog organizacije i ograničenog broja sudionika potrebna prijava. Prijava za sudjelovanje moguća je ovdje do popunjena predviđenih mjesta, odnosno najkasnije do 27. veljače 2023. 

O radionici: Primjena IKT i umreženih uređaja u poljoprivredi može značajno unaprijediti učinkovitost korištenja zemljišnih površina te povećati količinu i kvalitetu prinosa uz smanjenje negativnih utjecaja klimatskih promjena na prinose kultura od strateške važnosti za RH. Cilj radionice je upoznati poljoprivredne proizvođače s novim pametnim sustavom za praćenje stanja usjeva koji se razvija u sklopu  znanstveno-istraživačkog projekta IoT-polje. 

 

Autor: Katarina Mandarić
Prezentiran rad na međunarodnoj...

Na međunarodnoj znanstvenoj konferenciji WFIoT 2022, održanoj od 31. listopada do 4. studenog 2022. godine u Yokohami u Japanu, prezentiran je rad pod nazivom "IoT Based Network Model And Sensor Node Prototype For Precision Agriculture Application" autora Josipa Spišića, Josipa Balena, Drage Žagara i Vlatka Galića. Rad je prihvaćen nakon postupka međunarodne recenzije. U ovom radu prezentiran je IoT model mreže i prototip senzorskog čvora za primjenu u preciznoj poljoprivredi koji se sastoji od infracrvenog senzora i mikrokontrolera opće namjene za prikupljanje podataka s poljoprivrednih polja. Arhitektura našeg modela iznimno je fleksibilna i pruža rješenje za analizu podataka strojnog učenja koje omogućuje obradu podataka male veličine na rubu mreže (senzorski čvorovi) i obradu velikih kolčina podataka u stvarnom vremenu iz brojnih čvorova u oblaku. Koristimo LoRaWAN™, širokopojasni mrežni protokol kao protokol prijenosa u našem rješenju, koji ima nisku potrošnju energije, sposobnost dugog dometa, pristupačan je i zahtijeva malo održavanja, što ga čini savršenim za velika polja i promjenjivi broj senzorskih čvorova. Prema prvim rezultatima testiranja uređaja predstavljenim u ovom radu, naš bi uređaj mogao pružiti pristupačno sredstvo prostorno-vremenskom očitanju na poljima.

 

Autor: Katarina Mandarić
Poster na IV. Međunarodnom kongresu...

Na IV. Međunarodnom kongresu oplemenjivanja bilja (IV. International Plant Breeding Congress) održanom od  21. do 25. studenog 2022. godine u Antaliji u Turskoj, Tatjana Ledenčan prezentirala je poster pod nazivom "Using Newly Developed Proximal Sensors for High-Throughput Phenotyping in Maize Breeding". Autori postera su Tatjana Ledenčan, Vlatko Galić, Josip Spišić, Zvonimir Zdunić, Ivana Podnar Žarko i Domagoj Šimić.

Autor: Katarina Mandarić

U petak 2. rujna 2022. na Fakultetu elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija u Osijeku (FERIT) održan je znanstveni skup „Primjena novih tehnologija u proizvodnji vina“ koji je organiziran u okviru projekta ESIA (Ekspertni sustav za inteligentnu agrikulturu) – projekt „Razvoj ekspertnog sustava za upravljanje proizvodnjom i preradom prehrambenih proizvoda“.

U okviru ovog znanstvenog skupa izv. prof. dr. sc. Krešimir Grgić predstavio je projekt „IoT-polje: Ekosustav umreženih uređaja i usluga za Internet stvari s primjenom u poljoprivredi“, objasnivši pri tome ciljeve projekta, ostvarene rezultate i mogućnosti primjene. Većina okupljenog auditorija dolazila je iz sektora vinogradarstva i vinarstva, te su prilikom predstavljanja projekta IoT-polje prepoznali mogućnost prilagodbe za primjenu i u ovom segmentu pametne poljoprivrede. Iako je u fokusu projekta IoT-polje ratarska proizvodnja (posebice kukuruz kao kultura), jezgreni dio razvijene mrežne i podatkovne infrastrukture je univerzalan, te bi se uz prilagodbu senzorskog i aplikativnog dijela mogao primijeniti i u drugim granama pametne poljoprivrede.

Autor: Katarina Mandarić

Istraživački tim projekta IoT-polje poziva sve zainteresirane na sudjelovanje u radionici "Smart technologies for sustainable agriculture" organiziranu u okviru znanstvenog skupa SST 2022 u četvrtak 20. listopada 2022. godine od 9:30 do 13:00 sati u Osijeku, Hotel Osijek, Šamačka 4. Radionica se održava na engleskom jeziku.

U okviru radionice će biti predstavljeni istraživački rezultati, razvijene tehnologije i rješenja u području pametne poljoprivrede na nacionalnoj razini, uz raspravu o aktualnim istraživačkim temama iz područja precizne poljoprivrede temeljene na podacima. 

Prijave su moguće putem emaila na adresu tihana.vajnand@ferit.hr!

 

Program radionice

9:30 – 11:00

Josip Spišić, Ana Pejković, Matko Zrnić, Višnja Križanović, Krešimir Grgić and Drago Žagar 
LoRaWAN parameters optimization for efficient communication

Krunoslav Tržec, Mario Kušek and Ivana Podnar Žarko 
Building an Interoperable IoT Ecosystem for Data-Driven Agriculture

Dario Stuhne, Ivo Vatavuk, Ivan Hrabar, Goran Vasiljević and Zdenko Kovačić 
Automated Suckering of Vines with a Mobile Robot and a Torque-controlled Suckering Tool

Krešimir Grgić, Luka Balić, Višnja Križanović and Drago Žagar 
An example of indoor positioning possibility using WiFi network and mobile phone

Dora Krekovic and Ivana Podnar Žarko 
Prediction of Microclimate Parameters for Application in Precision Agriculture


11:30 – 13:00

Domagoj Šimić, Vlatko Galić, Josip Spišić, Maja Mazur, Tatjana Ledenčan and Zvonimir Zdunić
Field-Based High-Throughput Phenotyping Using Newly Developed Proximal Sensor Device

Monika Zovko
Sensory Monitoring and Modeling of Temporal and Spatial Phenomena in Agroecosystems Invited talk

Andrijana Rebekić
Digitalization in Agriculture - What Competencies Agronomist Needs Invited talk

Vlatko Galić
Digitizing the In-Field Agro-Ecological Reality - Goals, Achievements, Pitfalls
Invited talk

Discussion / Round table
 

Autor: Katarina Mandarić

Na međunarodnom znanstvenom skupu AICT 2022, održanom od 26. do 30. lipnja 2022. godine u Portu u Portugalu, prezentiran je rad "Energy Efficiency of LoRa based Wireless Sensor Networks for Environmental Monitoring and Precision Agriculture" autora V. Križanović, D. Ćaćić, K. Grgić, D. Žagar. Rad je prihvaćen nakon postupka međunarodne recenzije.

U ovom radu provedena je analiza potrošnje energije senzorskih čvorova u Long Range (LoRa) bežičnim senzorskim mrežama koje se koriste u poljoprivredi za promatranje parametara okoliša. Analizira se konfiguracija mreže s obzirom na optimizaciju potrošnje energije u smislu odabira odgovarajuće topologije mreže, rasporeda čvorova, prikupljanja podataka i procesa usmjeravanja, kao i postavki mrežnih radijskih parametara.

Križanović, V., Ćaćić, D., Grgić, K., Žagar, D. (2022). Energy Efficiency of LoRa based Wireless Sensor Networks for Environmental Monitoring and Precision Agriculture. In: Proceedings of The Eighteenth Advanced International Conference on Telecommunications (AICT 2022), Porto, Portugal, 2022. / S. Semenov (eds), ThinkMind

 

Autor: Katarina Mandarić

Na 57. hrvatskom i 17. međunarodnom simpoziju agronoma od 19. do 24. lipnja 2022. godine u Vodicama u Hrvatskoj, održano je pozvano plenarno izlaganje "Choice of Maize Maturity Group and Climate Change: Current Status and Predictions" autora Zvonimira Zdunića, Antuna Jambrovića, Luke Andrića, Vlatka Galića i Domagoja Šimića. Objavljen je i rad u Zborniku rada simpozija prihvaćen nakon međunarodne recenzije.

Zamisao ovoga izlaganja i rada bila je pokazati međupovezanost genotipova kukuruza kategoriziranih prema skupinama zriobe, okolinskih uvjeta i agronomskog upravljanja za povećanje budućih prinosa zrna u uvjetima klimatskih promjena. Istaknuto je da bi se u budućnosti trebao koristiti integrativni okvir analize interakcije genotip × okolina × upravljanje zajedno s visokopropusnom genotipizacijom i fenotipizacijom. Još važnija je uporaba metoda precizne poljoprivrede, strojnoga učenja i Interneta stvari kako bi se obuhvatilo više relevantnih podataka i pružile poljoprivrednim proizvođačima presudne informacije u realnom vremenu.

Zdunić, Z., Jambrović, A., Andrić, L., Galić, V., Šimić, D. (2022) Choice of Maize Maturity Group and Climate Change: Current Status and Predictions 

 

Autor: Katarina Mandarić
Prezentiran rad na znanstvenom skupu...

Na međunarodnom znanstvenom skupu KES-AMSTA 2022, održanom u hibridnom obliku od 20. do 22. lipnja 2022. godine u Grčkoj na otoku Rhodesu, prezentiran je rad "Mobile Client for Crop Yield Prediction Based on Weather Data" autora Ivana Kralja, Pavla Skočira i Gordana Ježića. Rad je prihvaćen nakon međunarodne recenzije.

Rad opisuje razvoj mobilnog klijenta koji koristi simulator u pozadini za određivanje datuma sjetve što rezultira najvećim prinosom usjeva. U mobilnoj aplikaciji korisnik odabire fiksni interval rokova sjetve i vrstu usjeva kako bi dobio rok sjetve koji daje najveći predviđeni prinos.

Kralj, I., Skocir, P., Jezic, G. (2022). Mobile Client for Crop Yield Prediction Based on Weather Data. In: Jezic, G., Chen-Burger, YH.J., Kusek, M., Šperka, R., Howlett, R.J., Jain, L.C. (eds) Agents and Multi-Agent Systems: Technologies and Applications 2022. Smart Innovation, Systems and Technologies, vol 306. Springer, Singapore. https://doi.org/10.1007/978-981-19-3359-2_4

 

Autor: Katarina Mandarić
Deveti projektni sastanak

U srijedu 15. lipnja 2022. godine na FERIT-u u Osijeku održan je 9. projektni sastanak. Kao i na prošlim projektnim sastancima održanim uživo, i ovom cjelodnevnom sastanku prisustvovali su istraživači i stručnjaci FER-a, FERIT-a i PIO-a.

Na sastanku su održane prezentacije dosadašnjih rezultata i demonstracije rješenja koje su popratile konstruktivne rasprave i argumenti iz različitih gledišta naših istraživača i stručnjaka. Članovi projektnog tima su za ovaj sastanak imali puno riječi hvale.

Fotografije sa sastanka su dostupne u nastavku obavijest.

Autor: Katarina Mandarić
Druga sezona urbanog vrta na FER-u

S obzirom na odličan uspjeh urbanog vrta postavljenog prošle godine u dvorištu FER-a, članovi Laboratorija za Internet stvari ove godine su postavili još veći urbani vrt u dvorištu FER-a!
I ove godine, senzori će pratiti stanje rajčica i paprika koje su posadili kolege s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Cilj je kroz prikupljene podatke sa senzora, stanje biljke i urod, utvrditi utjecaj odabranog supstrata kojim je jedan dio sadnica obogaćen.

Podsjetite se kako je prošle godine proteklo postavljanje vrta i senzora, ovdje.

Video o urbanom vrtu, snimljen u rujnu 2021. godine, pogledajte ovdje.

Više fotografija s postavljanja vrta ove godine nalazi se u nastavku obavijesti.

Autor: Katarina Mandarić
Prezentacija projekta srednjoškolcima...

Na javnom predstavljanju projekta SmartSoc održanog 11. travnja 2022. godine u Sivoj vijećnici FER-a na kojem su sudjelovali učenici srednjih škola članica istraživačkog tima Katarina Mandarić prezentirala je projekt IoT-poljeurbani pametni vrt postavljen u dvorištu FER-a te studentske projekte u domeni pametne poljoprivrede koji se provode u Laboratoriju za Internet stvari Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu.

Više o projektu te samom događaju i ostalim prezentacijama koje su održane, pročitajte ovdje.

Autor: Katarina Mandarić
Projekt IoT-polje te urbani vrt FER-a...

Članica istraživačkog tima, asistentica FER-a Katarina Mandarić sudjelovala je na predstavljanju FER-a na konferenciji "Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska" u organizaciji 24sata u utorak 5. travnja 2022. godine u Zagrebačkom inovacijskom centru.

Katarina je održala prezentaciju "Umreženi uređaji i IoT-usluge za digitalizaciju poljoprivrede" o projektu "IoT-polje: Ekosustav umreženih uređaja i usluga za Internet stvari s primjenom u poljoprivredi". Prezentiran je i urbani vrt koji smo postavili prošle godine u dvorištu FER-a te studentski projekti koje vodimo vezani uz područje pametne poljoprivrede.

 

Autor: Katarina Mandarić

Prošli tjedan, od četvrtka 25.11. do subote 27.11., održana je Smotra Sveučilišta. Među predstavljenim projektima FER-a bio je i naš urbani vrt postavljen u sklopu projekta IoT-polje.

Za Smotru smo pripremili video o urbanom vrtu i projektu IoT-polje u kojem možete vidjeti gdje se točno nalazi urbani vrt, kako je izgledao u rujnu, kakvi su bili plodovi, senzore koji su pratili stanje, ciljeve projekta, itd.

Naši istraživači na projektu IoT-polje Katarina Mandarić, Ivan Kralj i Pavle Skočir su predstavili projekt, a snimke predstavljanja su dostupne na YouTube kanalu Fakulteta (primjerice, prezentacija na 2. danu Smotre dostupna je ovdje).

Ponosni smo što smo predstavljali naš Fakultet, a još ponosniji što je FER dobio nagradu za najsadržajniji virtualni štand na Smotri!

Autor: Katarina Mandarić
Sedmi projektni sastanak

Nakon godinu dana u kojoj su provedeni brojni virtualni sastanci, u četvrtak 2. rujna 2021. godine u Zagrebu u Bijeloj vijećnici FER-a održan je uživo sedmi projektni sastanak. Na cjelodnevnom sastanku bili su prisutni istraživači i stručnjaci FER-a, FERIT-a i PIO-a.

Na sastanku su održane prezentacije dosadašnjih rezultata i budućih aktivnosti. Provedene su konstruktivne rasprave nužne za daljnju uspješnu suradnju multidisciplinarnog tima na projektu te su određene jasne smjernice za daljnji rad na projektu.

Idućeg dana, u petak 3. rujna, mlađi istraživači na projektu su održali sastanak gdje su detaljnije raspravljali o svojim rezultatima, daljnjim planovima i suradnji.

Fotografije sa sastanka su dostupne u nastavku obavijest.

Autor: Katarina Mandarić
Održana radionica "Smart...

U četvrtak 1. srpnja 2021. godine, projektni tim IoT-polja održao je radionicu Smart technologies for sustainable agriculture u okviru znanstvenog skupa ConTEL 2021. Radionica je održana po hibridnom modelu te ju je pratilo gotovo 50 zainteresiranih sudionika iz akademske i stručne zajednice, uživo i online. 

Na radionici je prezentirano šest radova koji su prošli međunarodnu recenziju, te su održana tri pozvana predavanja.

Više detalja, uključujući popis radova, prezentacije s radionice te fotografije dostupne su ovdje.

Autor: Katarina Mandarić
Dr. sc. Vlatko Galić održao...

Član projektnog tima dr. sc. Vlatko Galić s Poljoprivrednog instituta Osijek je, u utorak 29. lipnja 2021. godine, održao predavanje na promotivnom seminaru na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti Osijek povodom pokretanja novog diplomskog sveučilišnog studija "Digitalna poljoprivreda". Studij će se izvoditi na engleskom jeziku, a provode ga Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek i Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek (FERIT) uz sudjelovanje profesora i predavača iz inozemstva.

Dr. sc. Vlatko Galić predstavio je projekt IoT-polje, arhitekturu sustava te senzor koji razvijamo u sklopu projekta. Predavanje je pokrilo i teme donošenja odluka na temelju očitanih senzorskih podataka, raznim problemima senzorskih očitanja i tumačenja istih, multispektralnim indeksima, fluorescenciji, itd.

Više o samom promotivnom seminaru i novom studiju možete pogledati u prilogu Osječke televizije ovdje.

Autor: Katarina Mandarić
Praćenje stanja usjeva na pokusnom...

Istraživački tim projekta IoT-polje organizirao je u srijedu 16. lipnja 2021. godine radionicu "Novi pametni sustav za praćenje stanja usjeva" na Poljoprivrednom institutu Osijek. Sudionici radionice su kroz prezentacije istraživača upoznati s detaljima hardverskog i softverskog rješenja za praćenje stanja usjeva i parametara okoliša u stvarnom vremenu, a koji se razvija u okviru ovog trogodišnjeg projekta. Nakon toga su u pokusnom polju kukuruza Poljoprivrednog instituta sudionici imali priliku pogledati prvu demonstracija prototipa senzora fluorescencije klorofila koji daje informaciju o fiziološkom stanju biljke, a razvija se u okviru projekta.

O detaljima i dojmovima s radionice možete pročitati više na stranicama Agrokluba i u Glasu Slavonije.

Autor: Ivana Podnar Žarko

Projektni tim istraživačkog projekta IoT-polje poziva sve zainteresirane na sudjelovanje u radionici "Smart technologies for sustainable agriculture" organiziranoj u okviru znanstvenog skupa ConTEL 2021.

Datum održavanja je četvrtak 1. srpnja 2021. godine od 11:00 do 15:00h (pauza za ručak od 12:30 do 13:30h), a održat će se po hibridnom modelu na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu u Sivoj vijećnici. Program radionice dostupan je ovdje.

Sudjelovanje u online događaju će biti omogućeno svim registriranim gostima, a rok za registraciju je srijeda 30. lipnja 2021. godine do 14:00 sati. Radionica se održava na engleskom jeziku.

S obzirom na epidemiološku situaciju i ograničenje broja osoba u dvorani, raspolažemo s ograničenim brojem slobodnih mjesta za fizičko prisustvovanje. U formi za registraciju je moguće odabrati imate li želju fizički prisustvovati radionici u Sivoj vijećnici na FER-u.

Registrirajte se ovdje.

Autor: Katarina Mandarić

Istraživački tim projekta IoT-polje poziva sve zainteresirane poljoprivredne proizvođače/vlasnike OPG-ova na sudjelovanje u radionici Novi pametni sustav za praćenje stanja usjeva koja će se održati u srijedu 16. lipnja 2021. godine od 10 do 13 sati na Poljoprivrednom institutu Osijek, Južno predgrađe 17, Osijek.

Sudjelovanje na radionici besplatno je za sve sudionike, ali je zbog organizacije i ograničenog broja sudionika potrebna prijava. Prijava za sudjelovanje moguća je ovdje do popunjenja predviđenih mjesta, odnosno najkasnije do 11. lipnja 2021.

Prijavite se što prije i osigurajte svoje mjesto!

O radionici: Primjena IKT i umreženih uređaja u poljoprivredi može značajno unaprijediti učinkovitost korištenja zemljišnih površina te povećati količinu i kvalitetu prinosa uz smanjenje negativnih utjecaja klimatskih promjena na prinose kultura od strateške važnosti za RH. Cilj radionice je upoznati poljoprivredne proizvođače s novim pametnim sustavom za praćenje stanja usjeva koji se razvija u sklopu  znanstveno-istraživačkog projekta IoT-polje.

 

Autor: Katarina Mandarić
Vrt rajčica i paprika na FER-u

U srijedu 26. svibnja, članovi Laboratorija Interneta stvari postavili su pravi mali vrt u dvorištu FER-a u okviru projekta IoT-polje. Brojni senzori prate uvjete za sadnice rajčice i paprike koje su posadili kolege s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Prilikom sadnje za eksperiment koji zajednički provodimo, dio sadnica je obogaćen supstratom. Cilj je kroz prikupljene podatke sa senzora, stanje biljke i urod, utvrditi utjecaj odabranog supstrata.

S obzirom na trud i pažnju koju ima naš vrt, ne sumnjamo u bogat urod. Osim profesora i asistenata, u postavljanje su se uključili i studenti spontano "u prolazu" na čemu im zahvaljujemo, a kako je protekao rad s neprogramskim alatima, provjerite na slikama u nastavku.

Autor: Katarina Mandarić

U nedjelju 25. travnja 2021. godine izv. prof. dr. sc. Domagoj Šimić s Poljoprivrednog instituta Osijek gostovao je u emisiji "Emisija za selo i poljoprivredu" na Prvom programu Hrvatskoga Radija. 
Izv. prof. dr. sc. Domagoj Šimić opisuje projekt "IoT-polje", suradnju s FER-om i FERIT-om, upoznavanje s pojmom "Interneta stvari" i daljnje planove na projektu s obzirom na to da je projekt u 2. godini te je započeto postavljanju senzora u polja. U intervjuu, profesor Šimić govori o prihvaćanju i primjeni pametne poljoprivrede u Hrvatskoj i koliko je važno predviđanje i preventivno djelovanje na temelju senzorskih i satelitskih podataka, a ne samo uzročno-posljedično.

Snimka emisije je dostupna ovdje, a prilog počinje u 0:19:42.

Autor: Katarina Mandarić

U okviru ovogodišnje konferencije ConTEL 2021 bit će održana tematska radionica o pametnoj poljoprivredi Smart technologies for sustainable agriculture u organizaciji projektnog tima projekta IoT-polje.

Predviđeni datum održavanja je 1. srpnja 2021. godine, a održat će se po hibridnom modelu na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu ako će epidemiološka situacija biti povoljna.

Osim predstavljanja znanstvenih i stručnih radova, predviđena je i organizacija jednog do dva tematska predavanja, a potencijalno i okruglog stola.

Trenutno je otvoren poziv za dostavu radova (rok 12.4.2021.), a više informacija o događaju dostupno je ovdje.

 

Autor: Katarina Mandarić

Na 29. međunarodnom znanstvenom skupu Organizacija i tehnologija održavanja OTO2020 održanom 12.12.2020. u  Osijeku prezentiran je rad pod nazivom „Wireless technologies of wide and open areas“ (Bežične tehnologije velikih i otvorenih područja) kojeg su izradili djelatnici FERIT-a - Ana Pejković, Josip Spišić, Matko Zrnić, Krešimir Grgić i Josip Balen.

U radu je opisano postojanje velikog broja bežičnih tehnologija koje se koriste za Internet stvari - IoT, a izrađene su za različite aplikacije s različitim karakteristikama. Napravljena je usporedba najpraktičnije bežične tehnologije za upotrebu u poljoprivredi na širokim i otvorenim područjima i zaključeno je da su ključni aspekti širokih i otvorenih područja velik domet i produženi vijek trajanja baterije. Zaključeno je da tehnologije koje zadovoljavaju navedene uvjete su LoRa, Sigfox i NB-IoT. NB-IoT pruža bolju kvalitetu usluge, niže kašnjenje i veće brzine prijenosa podataka dok LoRa i Sigfox mogu pružiti vrlo nisku cijenu krajnjeg čvora i veliku pokrivenost uz malu potrošnju energije za asinkronu komunikaciju s pristupnikom.

Autor: Katarina Mandarić
Uspješno održana radionica Smart...

U srijedu 14. listopada 2020. uspješno je održana radionica Smart technologies for sustainable agriculture organizirana u okviru znanstvenog skupa SST 2020, Osijek. Radionica je organizirana hibridno, tj. bilo je omogućeno praćenje uživo i online. Radionicu su pratili brojni zainteresirani iz akademske i stručne zajednice. 

Na radionici su održane sljedeće prezentacije:

Ivana Podnar Žarko i Vlatko Galić

 • IoT-field: project overview and initial results  
  • Ivana Podnar Žarko i Vlatko Galić su izložili pogled na projekt iz tehničke i agronomske perspektive uz pregled inicijalnih rezultata.

Damjan Katušić, Pavle Skočir, Mario Kušek i Igor Čavrak

 • Survey on Low Power Wide Area Networks in IoT
  • Pavle Skočir je prezentirao komunikacijske tehnologije s potencijalom primjene u poljoprivredi.

Krešimir Grgić, Drago Žagar, Josip Balen i Jelena Vlaović

 • Internet of Things in Smart Agriculture – Possibilities and Challenges
  • Krešimir Grgić je opisao ulogu Interneta stvari u preciznoj poljoprivredi te mogućnosti koje se otvaraju implementacijom Interneta stvari u poljoprivredi, ali i izazovima koji se pojavljuju.

Jelena Vlaović, Josip Balen, Krešimir Grgić, Drago Žagar, Vlatko Galić i Domagoj Šimić

 • An Overview of Chlorophyll Fluorescence Measurement Process, Meters and Methods
  • Josip Balen dao je pregled procesa mjerenja fluorescencije klorofila, potrebnih mjernih instrumenata i metoda.

Igor Hrovatič

 • FAIRhare, i2connect &WiseFarmer EU projects – Strong driver on Farmers digitalization
  • Igor Hrovatič, voditelj slovenske savjetodavne službe u Poljoprivredno-šumarskoj komori Slovenije, prezentirao je projekte Europske unije “FAIRhare”, “i2connect” i “WiseFarmer” pružajući konzultantsku perspektivu u poljoprivredi.

Fotografije s radionice su dostupne u nastavku obavijesti pod "Pročitaj više".
 

Autor: Katarina Mandarić

Za potrebe radionice Smart technologies for sustainable agriculture organizirane u okviru znanstvenog skupa SST 2020, Osijek, izrađena je infografika koja opisuje projekt na engleskom jeziku. 

 

Autor: Katarina Mandarić

Istraživački projekt IoT-polje poziva sve zainteresirane na sudjelovanje u radionici Smart technologies for sustainable agriculture organiziranoj u okviru znanstvenog skupa SST 2020, Osijek, u srijedu 14.10.2020. od 13:45 do 15:15 sati. Sudjelovanje u online događaju će biti omogućeno svim registriranim gostima, a rok za registraciju je utorak 13.10.2020. do 14:00 sati. Radionica se održava na engleskom jeziku.

Registrirajte se!

Autor: Ivana Podnar Žarko