Na 57. hrvatskom i 17. međunarodnom simpoziju agronoma od 19. do 24. lipnja 2022. godine u Vodicama u Hrvatskoj, održano je pozvano plenarno izlaganje "Choice of Maize Maturity Group and Climate Change: Current Status and Predictions" autora Zvonimira Zdunića, Antuna Jambrovića, Luke Andrića, Vlatka Galića i Domagoja Šimića. Objavljen je i rad u Zborniku rada simpozija prihvaćen nakon međunarodne recenzije.

Zamisao ovoga izlaganja i rada bila je pokazati međupovezanost genotipova kukuruza kategoriziranih prema skupinama zriobe, okolinskih uvjeta i agronomskog upravljanja za povećanje budućih prinosa zrna u uvjetima klimatskih promjena. Istaknuto je da bi se u budućnosti trebao koristiti integrativni okvir analize interakcije genotip × okolina × upravljanje zajedno s visokopropusnom genotipizacijom i fenotipizacijom. Još važnija je uporaba metoda precizne poljoprivrede, strojnoga učenja i Interneta stvari kako bi se obuhvatilo više relevantnih podataka i pružile poljoprivrednim proizvođačima presudne informacije u realnom vremenu.

Zdunić, Z., Jambrović, A., Andrić, L., Galić, V., Šimić, D. (2022) Choice of Maize Maturity Group and Climate Change: Current Status and Predictions 

 

Autor: Katarina Mandarić
Popis obavijesti